Ciasta i wypieki

Jak zrobić andruta z kremem kajmakowym?

Filed in Ciasta i wypieki by on 15 czerwca 2011 0 Comments
Jak zrobić andruta z kremem kajmakowym?

Każdy kto raz skosztował masy kajmakowej wie, że ciężko z niej zrezygnować piekąc kolejne ciasta. Jej aksamitny i delikatny smak dosłownie pieści podniebienie doprowadzając zmysły smaku do szczytu rozkoszy. Jeżeli jednak nigdy nie miałeś okazji zasmakować niebiańskiego aromatu kremu kajmakowego to czas najwyższy! Do upieczenia mazurka z tą właśnie masą będziesz potrzebował następujących składników: 3 […]

Continue Reading »

Jak upiec keks?

Filed in Ciasta i wypieki by on 15 czerwca 2011 0 Comments
Jak upiec keks?

Keks jest ciastem, które bez wątpienia przypadnie do gustu wielbicielom bakalii. Ta niewiarygodnie słodka mieszanka owoców suszonych i kandyzowanych oraz orzechów i migdałów wprawi w zachwyt niejednego łasucha. Jeśli zatem masz ochotę na bakaliowe szaleństwo, nie zwlekaj i upiecz keks! Do przyrządzenia ciasta będziesz potrzebować: 1 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jaj 1 […]

Continue Reading »

Jak wykonać znakomity strudel z orzechowo-miodową nutą?

Filed in Ciasta i wypieki by on 15 czerwca 2011 0 Comments
Jak wykonać znakomity strudel z orzechowo-miodową nutą?

Strudel jest typowym austriackim deserem, tam również zaczęła się jego historia. To wyjątkowe ciasto najczęściej występuje w parze z jabłkami, ja jednak pragnę delikatnie odciąć się od jego standardowej postaci i przedstawię wam przepis na znakomity (wg mnie zdecydowanie smaczniejszy) strudel z miodem i orzechami. Ciasto znakomicie się prezentuje, zatem jeśli planujesz upiec cos na […]

Continue Reading »

Jak upiec aromatyczny piernik?

Filed in Ciasta i wypieki by on 15 czerwca 2011 0 Comments
Jak upiec aromatyczny piernik?

Nie ma chyba osoby, która nie lubi niesamowitego zapachu przypraw korzennych unoszących się w kuchni podczas pieczenia piernika. Jeśli już na samą myśl o tym wyśmienitym deserze cieknie Ci ślinka, nie czekaj i upiecz go sama. Wbrew pozorom ciasto na piernika nie wymaga „specjalnego traktowania” jak w przypadku ciasta drożdżowego. Aby upiec piernika w czekoladowej […]

Continue Reading »

Jak wykonać lekką drożdżową babę?

Filed in Ciasta i wypieki by on 15 czerwca 2011 0 Comments
Jak wykonać lekką drożdżową babę?

Jeśli Twoja babka zawsze wychodzi zbita i mało puszysta, to czas zmienić przepis z którego korzystasz i spróbować czegoś nowego. Puszysta baba jest niesamowicie delikatna, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Jest bardzo łatwa w wykonaniu dzięki czemu z jej upieczenie poradzą sobie nawet największe kulinarne antytalenty. Jeśli zatem masz ochotę na odrobinę słodyczy, przygotuj […]

Continue Reading »

Jak upiec migdałowego drożdżowca?

Filed in Ciasta i wypieki by on 13 czerwca 2011 0 Comments
Jak upiec migdałowego drożdżowca?

Migdałowe ciasto z rodzynkami pomoże Ci na moment oderwać się od rzeczywistości, a jego niewiarygodna słodycz sprawi, że nie będziesz chciała wracać z tej aromatycznej podróży. Jeśli zatem chcesz wznieść się na szczyt kulinarnej rozkoszy musisz skosztować tego deseru. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 2 ½ szklanki mąki 50 g drożdży 1 ½ kostki masła […]

Continue Reading »

Jak upiec niebanalne ciasto serowe?

Filed in Ciasta i wypieki by on 9 czerwca 2011 0 Comments
Jak upiec niebanalne ciasto serowe?

Jest to propozycja deseru skierowana głównie do wielbicieli owoców kandyzowanych. Wykonanie tego deseru jest czasochłonne, aczkolwiek efekt jaki otrzymamy wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście jak wszystkie desery tak i ten jest istną bombą kaloryczną, jednakże jej niebanalny smak wart jest chwileczki zapomnienia. Do upieczenia tego finezyjnego ciasta będziesz potrzebować: 4 jaja 100 […]

Continue Reading »

Jak zrobić prosty biszkopt orzechowy?

Filed in Ciasta i wypieki by on 9 czerwca 2011 0 Comments
Jak zrobić prosty biszkopt orzechowy?

Szukasz szybkiego i prostego przepisu na wyśmienity deser? Jeśli dodatkowo uwielbiasz orzechy laskowe to idealnie trafiłaś. Aby upiec biszkopt nie musisz mieć kulinarnych zdolności. Dzięki swojej prostocie, nawet najbardziej nieporadna gospodyni może bez obaw podjąć się pieczenia tego ciasta. Do wykonania deseru będziesz potrzebować: 5 jaj ¾ szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 350 g […]

Continue Reading »

Jak upiec finezyjny mleczny biszkopt?

Filed in Ciasta i wypieki by on 9 czerwca 2011 0 Comments
Jak upiec finezyjny mleczny biszkopt?

Jeśli uwielbiasz delikatny smak biszkoptu, to możesz mieć pewność, że ten deser stanie się Twoim ulubionym. Mleczny biszkopt to wyśmienite połączenie łagodnego smaku mleka i kokosu z aromatyczną nutą koniaku. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 2/3 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 puszka mleka skondensowanego […]

Continue Reading »

Jak przygotować roladę malinową?

Filed in Ciasta i wypieki by on 9 czerwca 2011 0 Comments
Jak przygotować roladę malinową?

Każdy z nas niezależnie od wieku lubi słodycze, jednakże nie każdy ma talent do pieczenia. Rolada malinowa to przykład deseru, który nie może się nie udać. Jest prosta w przygotowaniu, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej upieczeniem. Ponadto ma wyjątkowy kremowy smak, który znakomicie współgra z niebanalną słodyczą malin. Do przygotowania tego deseru będziesz […]

Continue Reading »