Kulinarne sztuczki

Jajka do panierki

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jajka do panierki

Podczas roztrzepywania jajek do panierki, nigdy nie rozrabiaj ich z mlekiem lub wodą. Najlepszym sposobem na kruchą panierkę jest dodanie do jajka odrobiny soli i oleju.   Popularny frazy:jajko do panierki

Continue Reading »

Jak ugotować pęknięte jajko?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak ugotować pęknięte jajko?

Istnieją dwa sposoby gotowania pękniętego jajka. Wg pierwszego z nich, przed włożeniem jajka do wody owiń je folia aluminiową, a następnie ugotuj. Drugi sposób polega na tym, aby takie jajko włożyć do sitka i umieścić nad gotującą się wodą. Para wodna sprawi, że białko przy skorupce delikatnie się zetnie i wówczas będzie można je normalnie […]

Continue Reading »

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Jeśli jajko po włożeniu go do naczynia wypełnionego wodą opadnie, oznacza to ze jest świeże. Jeżeli zaś będzie unosić się na wodzie, możesz mieć pewność ze nie jest ono pierwszej świeżości. Kolejnym sposobem jest potrząsanie jajkiem. Świeże jajko wypełnione jest białkiem i żółtkiem, zatem przy potrząsaniu nie będzie wydawało żadnych dźwięków. W przypadku starego jajka […]

Continue Reading »

Obieranie jajek

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Obieranie jajek

Sposobów na obieranie jajek jest wiele, aczkolwiek ten jest sprawdzony i w 100% skuteczny. Tuż po ugotowaniu jaja, należy włożyć je do zimnej wody, dzięki czemu bez trudu obierzesz je ze skorupki

Continue Reading »

Ocet na pękające jajka

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Ocet na pękające jajka

Kolejnym sposobem na to, aby jajka nie pękały jest dodanie do gotującej się wody odrobiny octu.   Popularny frazy:ocet do jajek

Continue Reading »

Piana z białek

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Piana z białek

Białka szybciej ubiją się na sztywno, kiedy podczas ubijania dodasz do nich szczyptę soli lub odrobinę cukru pudru. Pamiętaj również, aby zarówno miska jak i trzepaczka ręczna były dokładnie umyte i osuszone, albowiem nawet najmniejsza ilość wody lub tłuszczu może sprawić, że piana nie ubije się na sztywno.  

Continue Reading »

Przesolona zupa a białko

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Przesolona zupa a białko

Nie załamuj się, jeśli zdarzyło Ci się przesolić zupę, albowiem jest na to sposób. Wystarczy, że wlejesz to niej nieroztrzepane białko. Ścinające się białko wchłonie nadmiar soli a zupa zostanie uratowana. Na koniec, jeśli to konieczne, przecedź zupę przez sito.  

Continue Reading »

Dobrze ubita piana z białek

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Dobrze ubita piana z białek

Kilka godzin przed ubijaniem białek wyciąg jajka z lodówki. Piana ubije się na sztywno kiedy białka będą miały temperaturę pokojową.  

Continue Reading »

Jak zapobiec pękaniu jaj podczas gotowania?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak zapobiec pękaniu jaj podczas gotowania?

Pamiętaj, aby nie gotować jaj od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Jajko nie pęknie podczas gotowania, jeżeli jego temperatura będzie zbliżona do temperatury pokojowej.

Continue Reading »

Sposób na wyschnięty ser

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Sposób na wyschnięty ser

Jeśli dużo twardego i wyschniętego sera zalega w Twojej lodówce, wsadź go do naczynia wypełnionego zimnym mlekiem. Dzięki temu ser odzyska swoja świeżość.

Continue Reading »