Cytryna

Filed in Kulinarne sztuczki by on 28 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Skórkę z cytrusów łatwiej będzie nam zetrzeć jeśli najpierw zamrozimy owoc, a na tarce położymy kawałek pergaminu - skórka nie zaklei otworków i łatwiej ją zbierzemy.

By cytryny odzyskały świeżość możemy włożyć je do wrzącej wody i pogotować ok. 5 minut. Następnie osączamy je i przelewamy zimną wodą, a kiedy całkowicie wystygną wycieramy je dokładnie i chowamy do lodówki.

Obierając cytrusy pamiętajmy, że należy polać je wcześniej gorącą wodą. Ułatwi to odchodzenie skórki oraz opłucze je z resztek związków chemicznych jakimi się je konserwuje. Można także wstawić owoc na moment do rozgrzanego piekarnika. Jest to także sprawdzony sposób na łatwiejsze obieranie cytrusów ze skórki.

Jeśli potrzebna jest nam mała ilość soku z cytryny, wystarczy że nakłujemy owoc np. cienkim drutem i przez małą dziurkę wyciśniemy potrzebny nam sok. Natomiast by wydobyć z owocu jak największą ilość  soku należy go przed wyciśnięciem obtoczyć na blacie mocno dociskając.

Popularny frazy:

  • jak zetrzeć skórkę z cytryny
  • czym zetrzeć skórkę z cytryny
  • obieranie cytryny
 

Podobne:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.