Dżemy owocowe

Filed in Kulinarne sztuczki by on 28 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Do gotowania przetworów owocowych używajmy jedynie nieuszkodzonych garnków emaliowanych lub tych wykonanych ze stali szlachetnej. Napełnijmy je owocami jedynie do połowy i gotujmy bez przykrycia.

Jeśli dżem nie chce się żelować dodajmy do niego łyżeczkę kwasku cytrynowego po czym całość dokładnie wymieszajmy.

Jeśli dodamy do dżemu truskawkowego garść wiśni, zachowa on przepiękny czerwony kolor.

Do sterylizowania słoików można wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Nalewamy do każdego słoika wodę na wysokość centymetra i podgrzewamy 3-5 minut.

Słoik z gorącym dżemem nie pęknie jeśli postawimy go na wilgotnej ściereczce.

By zabezpieczyć dżemy przed pojawieniem się pleśni na wierzchu, nalejmy przed zamknięciem słoika odrobinę alkoholu lub podłóżmy pod zakrętkę folię w nim zanurzoną. Możemy także wstawić słoiki do rozgrzanego piekarnika do 90 stopni Celsjusza na około 10 minut.

Popularny frazy:

  • dżemy owocowe
  • jak wysterylizować słoiki
  • garnki do gotowania dżemu
  • jak zrobic dzemy owocowe
  • w jakich garnkach należy gotować konfitury
 

Podobne:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.