Kulinarne sztuczki

Sosy

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 kwietnia 2011 0 Comments
Sosy

Gorących sosów nie powinno się przygotowywać na zapas ponieważ w trakcie stygnięcia obsychają, łatwiej  kwaśnieją i stają się niesmaczne. Jeśli okaże się, że sos jest za słony, można dolać do niego śmietany, mleka, wody lub wina. Jeśli natomiast jest zbyt gęsty dolewamy do niego wody, w której wcześniej gotowały się ziemniaki. Jeśli sos mięsny wyjdzie […]

Continue Reading »

Rosół

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 kwietnia 2011 0 Comments
Rosół

Rosół wydaje się niezwykle prostą potrawą, jednak jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad. Mięso wraz z kością należy zalewać zimną wodą i gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia. Jeśli dodatkowo wrzucimy do kości przyrumienioną cebulkę rosół zyska wyrazisty smak i piękny kolor. Po raz pierwszy solimy rosół dopiero mniej więcej w połowie gotowania. Ostateczne […]

Continue Reading »

Zupy

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 kwietnia 2011 0 Comments
Zupy

Do mętnej zupy wystarczy dodać białko, a następnie przecedzić ją przez ściereczkę. Podobne zastosowanie ma białko w przypadku zupy przesolonej. Do zbyt słonej potrawy wlewamy 2 surowe białka a następnie cedzimy. By pozbyć się nadmiaru soli z zupy można także wrzucić do niej duży, obrany i pokrojony w plastry ziemniak. Wchłonie on nadmiar soli. By […]

Continue Reading »

Gołąbki i bigos

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 kwietnia 2011 0 Comments
Gołąbki i bigos

Jaki jest tajnik pysznego polskiego bigosu? – liczba 3 – przez 3 dni potrawę dusi się po 3 godziny każdego dnia. Gwarantuje to, że smak naszej narodowej potrawy będzie bardzo wyraźny, a kapusta nie będzie rozgotowana. Jeśli kapusta na farsz do pierogów lub bigos jest zbyt kwaśna przepłuczmy ją kilkakrotnie zimną wodą, a na końcu porządnie […]

Continue Reading »

Pierogi

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 kwietnia 2011 0 Comments
Pierogi

Sekret babcinych pysznych pierogów nie tkwi jedynie w farszu. Bardzo ważne jest odpowiednio wyrobione ciasto. Oto kilka wskazówek jak udoskonalić ciasto na pierogi: Przede wszystkim elastyczność! Ciasto na pierogi musi być elastyczne, a jeśli jest zbyt luźne trzeba dosypać do trochę mąki. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym lepiej wyrosną pierogi podczas gotowania. Po przygotowaniu […]

Continue Reading »

Naleśniki

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 kwietnia 2011 0 Comments
Naleśniki

Jeśli naleśniki przywierają do patelni oznacza to, że jest zbyt słabo rozgrzana. Warto też dodatkowo przed smażeniem naleśników dodać do ciasta stopione masło lub łyżkę oleju – nie będą one wtedy przywierać do patelni i będziemy mogli smażyć je na patelni teflonowej bez oleju. Konsystencja ciasta naleśnikowego powinna być zbliżona do konsystencji gęstej śmietany. Najlepiej […]

Continue Reading »

Ryż

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Ryż

Najważniejszym tajnikiem gotowania ryżu jest odpowiednia proporcja wody i ryżu. Na ugotowanie 1 szklanki ryżu potrzeba 2 szklanki wody. Nie wolno go też gotować zbyt długo, bo parując dochodzi. Jeśli do wody w której gotuje się ryż dodamy kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego, ryż nie rozgotuje się i zachowa świeżą biel ziaren. […]

Continue Reading »

Makaron

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Makaron

Jeśli nie mamy możliwości, by dopilnować gotujący się makaron, a nie chcemy by wykipiał, zostawmy w garnku chochlę. Do gotującej się wody dodajmy łyżkę oliwy – sprawi to, że nie tylko zyska on smaku, lecz także nie będzie się kleił. Jeśli chcemy ugotować makaron, który będzie później przeznaczony do sałatki pamiętajmy by gotował się krócej […]

Continue Reading »

Chleb

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Chleb

Istnieje kilka sposobów na to, by przedłużyć świeżość chleba. Po pierwsze można do pojemnika na pieczywo włożyć połówkę surowego jabłka. Chleb i bułki można także zamrozić, jednak ten sposób zarezerwowany jest raczej dla pieczywa białego – razowe po odmrożeniu nie jest tak smaczne. Stare pieczywo możemy również odświeżyć używając do tego celu dwóch garnków. Do […]

Continue Reading »

Masło i oleje

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Masło i oleje

Oliwę należy przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu, ale nie w lodówce! Jeśli nam zgęstnieje lub zmętnieje wsypmy do niej odrobinę soli. By nie używać codziennie tłuszczu do smażenia, można nalać na patelnię kilka kropli wrzącej wody, po czym przykryć naczynie z potrawą pokrywką. Podgrzeje się ona w parze wodnej i będzie zdrowsza. Także by nie […]

Continue Reading »