Kulinarne sztuczki

Śmietana

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Śmietana

Jeśli wymieszamy śmietanę z odrobiną mleka, a następnie połączymy z gorącą zupą i mieszając wlejemy do garnka, nie zwarzy się nam. Śmietanę, którą mamy zamiar ubijać musimy najpierw porządnie schłodzić. By lepiej się ubiła dodajmy do niej szczyptę cukru pudru. A jeśli nie chcemy by podeszła nam wodą po ubiciu, dodajmy do niej cukier żelujący. […]

Continue Reading »

Mleko

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Mleko

Pewnie wielu z nas zrobi zaskoczoną minę dowiadując się, że do gotowania mleka przydaje się masło! Otóż sprawdzonym sposobem na to, by nie wykipiało ono podczas gotowania jest posmarowanie boków garnka masłem. Dodatkowo, jeśli posmarujemy nim dno garnka mleko nie przypali się podczas gotowania. By mleko nam nie wykipiało można też na dno garnka włożyć […]

Continue Reading »

Omlet

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Omlet

Omlety udają się najlepiej, kiedy smażymy je na dużej niezbyt głębokiej patelni. Należy przygotowywać je tuż przed jedzeniem, ponieważ jeśli przetrzymamy je zbyt długo stwardnieją. Istnieją dwa sposoby przyrządzania klasycznego francuskiego omleta: Omlet francuski z samych jajek ubitych jedynie ze szczyptą soli. Robi się go najwyżej z 4 jajek i nie wolno ubijać ich zbyt […]

Continue Reading »

Jajka

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Jajka

Kilka trików sprytnej pani domu: By przedłużyć okres ważności do spożycia wystarczy, że zanurzymy jajko na 3 sekundy we wrzącej wodzie. Przedłuży to jego świeżość nawet do 6 tygodni. Gdy zdarzy się nam, że gotujące się jajko pęknie, to jeśli do wody dodamy łyżkę octu nie wypłynie z niego białko. Najprostszym i sprawdzonym sposobem by […]

Continue Reading »

Ser żółty

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Ser żółty

By zeschnięty ser żółty znowu stał się świeży wystarczy pomoczyć go kilka godzin w mleku. Ser żółty znacznie łatwiej zetrzemy, jeśli wcześniej włożymy go na kilka minut do zamrażarki. By ser żółty nie rozlewał się po patelni podczas smażenia należy otoczyć go grubą podwójną panierką, a przed smażeniem włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Ser […]

Continue Reading »

Ser biały

Filed in Kulinarne sztuczki by on 21 kwietnia 2011 0 Comments
Ser biały

By biały ser, który sprzedawany jest w plastikowym opakowaniu był dłużej świeży należy położyć go w lodówce dnem do góry. Jeśli owiniesz ser biały w pergamin i włożysz na 30 minut do zamrażalnika będzie znacznie łatwiej ucierał. Jak szybko odkwasić kwaśny twaróg? Wystarczy, że owiniesz go papierem pergaminowym i zanurzysz na 15 minut w misce z […]

Continue Reading »