Kulinarne sztuczki

Topiony ementaler

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Topiony ementaler

Jak wiadomo ser Ementaler pod wpływem wysokiej temperatury roztapia się niemalże do płynnej postaci. Aby temu zapobiec, przed jego wykorzystaniem wstaw go na 30 minut do zamrażalnika.

Continue Reading »

Świeży twaróg na dłużej

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Świeży twaróg na dłużej

W lecie, kiedy na dworze panują wysokie temperatury, żywność psuje się znacznie szybciej, pomimo tego, że przechowywana jest w lodówce. Jeśli chcesz, aby twaróg dłużej zachował swoją świeżość umieść go w pojemniku, do którego włóż również odrobinę soli gruboziarnistej lub cukru. Zarówno sól jak i cukier pochłaniają wilgoć, dzięki czemu ser nie spleśnieje.  

Continue Reading »

Jak rozrobić twaróg?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak rozrobić twaróg?

Przygotowując słodki twarożek do osmarowania naleśników dodaj do niego trochę ciepłego (ale nie gorącego) mleka lub śmietany, które odrobinę rozrzedzą całość. Dzięki temu ser będzie można dużo łatwiej rozrobić.   Popularny frazy:z czym rozrobić twarog do kanapek

Continue Reading »

Jak nie przypalić masła?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak nie przypalić masła?

Nie ma nic lepszego od gorących pierogów ruskich polanych roztopionym masłem. Zdarza się jednak, że masło przyrumieni się za bardzo lub po prostu przypali. Co zatem zrobić, aby taka sytuacja więcej nie miała miejsca? Wystarczy, że podczas rozpuszczania masła dodasz do niego łyżkę oleju.  

Continue Reading »

Sposób na twarde masło

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Sposób na twarde masło

Jak powszechnie wiadomo masło tuż po wyjęciu z lodówki jest twarde, a co za tym idzie ciężko rozsmarować je na świeżym pieczywie. Oczywiście możesz poczekać aż samo zmięknie, jednakże to jest metoda dla wyjątkowo cierpliwych. Jeśli nie masz czasu lub po prostu nie chcesz czekać opłucz wrzątkiem ceramiczną miskę i przykryj nią kostkę masła. Dzięki […]

Continue Reading »

Ucieranie masła

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Ucieranie masła

Wiele przepisów na placki i ciasta wymaga ucierania masła. Jest to dość żmudna czynność, albowiem masło musi stać się kremowe i puszyste. Znacznie przyspieszysz ten proces, jeśli do ucieranego masła dodasz łyżkę maki pszennej.   Popularny frazy:ucieranie masłajak ucierać masłoucieranie maslajak się uciera masłoczym ucierać masłoucieranie ciasta

Continue Reading »

Jak bez lodówki zachować świeżość masła na dłużej?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak bez lodówki zachować świeżość masła na dłużej?

Oczywiście masło, tak jak wiele produktów, aby zachować swoja świeżość powinno być przechowywane w lodówce. Co jednak zrobić, jeśli nie mamy dostępu do lodówki? Wystarczy zagotować wodę z solą i odstawić do ostudzenia. Kiedy solanka bedzie zimna, włóż do niej masło w taki sposób, aby przez cały czas pozostawało zanurzone.   Popularny frazy:przechowywanie masła bez […]

Continue Reading »

Jak zachować lekkość bitej śmietany?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak zachować lekkość bitej śmietany?

Bita śmietana zachowa swoją lekkość i puszystość, jeśli podczas ubijania dodasz do niej łyżeczkę cukru żelującego lub żelatynę spożywczą, którą wcześniej należy rozpuścić w odrobinie wody.  

Continue Reading »

Jak uzyskać sztywną bitą śmietanę?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak uzyskać sztywną bitą śmietanę?

Aby śmietana ubiła się należycie, musi zostać dobrze schłodzona. Ponadto, jeśli chcesz, aby była sztywna, podczas ubijania dodaj 1 łyżkę cukru pudru.   Popularny frazy:sztywna bita śmietanajak zrobić sztywną bitą śmietanęco zrobic aby bita smietana była sztywnaco zrobić żeby bita śmietana była sztywnaco dodać do bitej śmietany żeby była sztywnaco zrobic zeby bita smietana byla […]

Continue Reading »

Sposób na kożuch w mleku

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Sposób na kożuch w mleku

Aby na wierzchu gorącego mleka nie wytworzył się tak znienawidzony przez dzieci kożuch, wystarczy, że po zdjęciu z ognia wrzucisz do niego kostkę lodu.   Popularny frazy:kożuch na mlekusposób na kożuch na mlekuco zrobic by na mleku nie robil sie kozuchco zrobic zeby na mleku nie robił się kożuchco zrobic zeby nie robil sie korzuch […]

Continue Reading »