Kulinarne sztuczki

Jak z mleka zrobić bitą śmietanę?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 19 sierpnia 2011 0 Comments
Jak z mleka zrobić bitą śmietanę?

Nie każde mleko nadaje się do tego, albowiem musi być ono odpowiednio tłuste. Najlepiej sprawdzi się mleko skondensowane o zawartości tłuszczu min. 10%. Takie mleko należy przedtem dobrze schłodzić, wlać do dostatecznie wysokiego naczynia, a następnie miksować do chwili, aż będzie wystarczająco puszyste.   Popularny frazy:jak zrobić bitą śmietanę z mlekabita śmietana z mlekaprzepis na […]

Continue Reading »

Dwustronna deska

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 lipca 2011 0 Comments
Dwustronna deska

Korzystając z dwóch stron deski do krojenia, pamiętaj aby cebulę i czosnek kroić zawsze na jednej i tej samej stronie. Jeśli będziesz na niej kroić również inne warzywa lub owoce, mogą one wchłonąć intensywny aromat cebuli bądź czosnku.  

Continue Reading »

Bułka tarta

Filed in Kulinarne sztuczki, Żywność by on 22 lipca 2011 0 Comments
Bułka tarta

Jeśli w Twoim domu zostaje dużo resztek chleba, nie wyrzucaj ich, tylko zbieraj w jedno miejsce. Kiedy chleb całkowicie wyschnie zmiel go w maszynce do mielenia mięsa. Dzięki temu otrzymasz domowej roboty bułkę tartą. Popularny frazy:domowa bułka tartamaszynka do mielenia bułki tartejmaszynka do bułki tartej

Continue Reading »

Jak zwiększyć ilość sosu?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 25 czerwca 2011 0 Comments
Jak zwiększyć ilość sosu?

Zrobiłaś sos i zorientowałaś się, że jest go z decydowanie za mało? Nie musisz rozcieńczać go wodą. Wystarczy, że dodasz śmietanę, dzięki czemu jego smak stanie się bardziej delikatny. Ponadto do sosu z pieczeni wołowej lub wieprzowej z powodzeniem możesz zastąpić śmietanę piwem, które sprawi, że smak sosu stanie się niebywale aromatyczny.   Popularny frazy:jak […]

Continue Reading »

Co zrobić z resztkami sera żółtego?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 25 czerwca 2011 0 Comments
Co zrobić z resztkami sera żółtego?

Jeśli zostało ci nieco żółtego sera, możesz zrobić z tego znakomity sos do spaghetti. Wystarczy że wrzucisz ser na rozgrzaną patelnię z masłem. Kiedy ser stopi się całkowicie dodaj kilka łyżek śmietany oraz przyprawy (oregano, bazylia) i rozmieszaj całość.   Popularny frazy:co zrobić z sera żółtegoco można zrobić z żółtego seraco zrobić z zoltym seremco […]

Continue Reading »

Jak przechowywać gotowy sos?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 25 czerwca 2011 0 Comments
Jak przechowywać gotowy sos?

Zrobiłaś za dużo sosu i nie wiesz co zrobić z resztą? Przelej chłodny sos do pojemnika na lód i wstaw do zamrażarki. Kiedy zamarznie, wyjmij kostki, owiń folia spożywczą i przechowuj w zamrażalniku. Dzięki temu będziesz miała gotowy sos zawsze pod ręką.     Popularny frazy:jak przechowywac sosyprzechowywanie sosowjak przechować sosjak przechowywać sossos jak przechowywac

Continue Reading »

Jak uzyskać ładną skórkę pieczonego mięsa?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 25 czerwca 2011 0 Comments
Jak uzyskać ładną skórkę pieczonego mięsa?

Aby przygotowana przez Ciebie pieczeń wyglądała apetycznie, jej skórka powinna być pięknie upieczona, chrupiąca i rumiana. Możesz podlewać mięso piwem z przyprawami, lub pod koniec pieczenia posmarować jego wierzch odrobią miodu, a następnie zwiększyć temperaturę w jakiej przygotowujesz mięso.  

Continue Reading »

Co zrobić aby pieczeń nie była łykowata?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 25 czerwca 2011 0 Comments
Co zrobić aby pieczeń nie była łykowata?

Mięso podczas pieczenia należy polewać wyłącznie wrzątkiem lub gorącym bulionem.  przeciwnym razie pieczeń stanie się twarda i łykowata.   Popularny frazy:co zrobić żeby wołowina była miękkajak upiec wolowine aby byla miekkajak upiec wolowine

Continue Reading »

Jak kroić miękkie mięso?

Filed in Kulinarne sztuczki by on 25 czerwca 2011 0 Comments
Jak kroić miękkie mięso?

Aby pokroić mięso na cienkie plasterki warto włożyć je wcześniej na 30 minut do zamrażalnika.   Popularny frazy:jak kroić wołowinekrojenie wołowiny

Continue Reading »

Folia spożywcza

Filed in Kulinarne sztuczki by on 24 czerwca 2011 0 Comments
Folia spożywcza

Jeśli chcesz uniknąć nadmiernemu sklejaniu się folii spożywczej, przed jej wykorzystaniem wstaw rolkę na kilka minut do zamrażalnika.  

Continue Reading »