Kulinarne sztuczki

Za dużo soli w sosie

Filed in Kulinarne sztuczki by on 24 czerwca 2011 0 Comments
Za dużo soli w sosie

Zapewne nie raz zdarzyło Ci się przesolić sos. Nie musisz jednak panikować, albowiem wystarczy, że dodasz do niego odrobinę śmietany, wody lub mleka. Rozcieńczając go złagodzisz jednocześnie jego słony smak.   Popularny frazy:jak naprawić przesolony sosza duzo soli co zrobicprzesolony sos co zrobicza duzo soli w sosieco zrobić gdy dodamy za dużo solijak pozbyc sie […]

Continue Reading »

Domowe kostki rosołowe

Filed in Kulinarne sztuczki by on 16 czerwca 2011 0 Comments
Domowe kostki rosołowe

Jeśli masz w planach gotowanie bulionu, warto zrobić go nieco więcej. Kiedy ostygnie dodaj do niego ziół, a następnie przelej do foremek na lód i wstaw do zamrażarki. Dzięki temu otrzymasz domowy wywar, który będziesz mogła wykorzystać podczas przyrządzania dań mięsnych oraz sosów.   Popularny frazy:domowe kostki rosołowejak zrobić kostki rosołowejak zrobić kostkę rosołowąjak zrobic […]

Continue Reading »

Przyprawa grzybowa

Filed in Kulinarne sztuczki by on 16 czerwca 2011 0 Comments
Przyprawa grzybowa

Jeśli chcesz otrzymać aromatyczną przyprawę grzybową, zmiel suszone grzyby w młynku do kawy. Tak zrobioną przyprawą możesz wzbogacić smak sosów oraz dań mięsnych.  

Continue Reading »

Ucieranie żółtek

Filed in Kulinarne sztuczki by on 16 czerwca 2011 0 Comments
Ucieranie żółtek

Podczas ucierania żółtek dodaj do miski jedną lub dwie łyżki wrzątku. Dzięki temu cukier szybciej się rozpuści, a Ty otrzymasz wówczas puszysty i gładki krem.   Popularny frazy:ucieranie zółtekucieranie żółtek jak to zrobić?ucieranie żółtek z cukremjak dlugo ucierac jajka z cukremjak ucierac zoltka z cukrem

Continue Reading »

Wino

Filed in Kulinarne sztuczki by on 29 kwietnia 2011 0 Comments
Wino

Resztki wina można z powodzeniem wlać do woreczków na lód, zamrozić i dodawać je wedle uznania do różnych słodkich potraw, sosów lub schłodzonej wody w upalne dni. Pół szklanki wina razem ze skórką pomarańczową można także wlać do kompotu – zyska on dzięki temu wspaniałego smaku i aromatu. Popularny frazy:zamrożone winowino zamrożone

Continue Reading »

Kawa i herbata

Filed in Kulinarne sztuczki by on 29 kwietnia 2011 0 Comments
Kawa i herbata

By kawa zyskała wyjątkowego aromatu dodajmy do niej szczyptę soli. Jeśli zabraknie nam filtra do ekspresu  do kawy możemy zamiast niego użyć papierowego ręcznika. Przed każdym zaparzeniem herbaty lub kawy należy przepłukać dzbanek wrzącą wodą. Czytajmy dokładnie jaką temperaturę ma mieć woda którą będziemy zalewać herbatę lub kawę ponieważ różne rodzaje liści i ziaren powinny […]

Continue Reading »

Piernik

Filed in Kulinarne sztuczki by on 29 kwietnia 2011 0 Comments
Piernik

Sekretnym dodatkiem do pierniczków są przyprawy! Oprócz cynamonu i imbiru można także dodać do nich goździki, gałkę muszkatołową, kardamon, lawendę oraz anyż. Kruche ciasteczka jak i pierniczki można wieszać np. na choince, ale trzeba pamiętać by zrobić wcześniej dziurki na nitkę. Można je zrobić używając cienkich rurek makaronu. Jeśli piernik, który upiekliśmy jest za twardy […]

Continue Reading »

Sernik

Filed in Kulinarne sztuczki by on 29 kwietnia 2011 0 Comments
Sernik

Jeśli podczas pieczenia wbijemy w ser 1 lub 2 rurki makaronu to z ciasta będzie mogła uchodzić para i dzięki temu sernik nie opadnie. Podobnie jeśli pozostawimy sernik po upieczeniu na ok. 10-15 minut w piekarniku. Jeśli oprócz zwykłej mąki dodamy do masy serowej budyń waniliowy, kilka łyżek mąki ziemniaczanej lub kaszy manny sernik będzie miał […]

Continue Reading »

Ciasto francuskie i kruche

Filed in Kulinarne sztuczki by on 29 kwietnia 2011 0 Comments
Ciasto francuskie i kruche

Ciasto francuskie i kruche – kilka rad jak przygotować i piec: – ciasto kruche powinno wyrabiać się samymi czubkami palców, jak najszybciej by nie zdążyło ogrzać się od rąk – jeśli część mąki pszennej zastąpimy mąką ziemniaczaną ciasto nie będzie się lepiło – dodając do ciasta parę kropel oleju pozbędziemy się niechcianych grudek – dodajmy […]

Continue Reading »

Ciasto drożdżowe

Filed in Kulinarne sztuczki by on 29 kwietnia 2011 0 Comments
Ciasto drożdżowe

Kilka rad dotyczących pieczenia ciasta drożdżowego: – przed pieczeniem ciasta drożdżowego należy sprawdzić żywotność drożdży. Wrzucamy je do miski z wodą i jeśli wypłyną oznacza to, że są świeże – wszystkie składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową oraz powinny być przygotowywane w pomieszczeniu w którym temperatura wynosi 25 stopni – do zbyt twardego ciasta […]

Continue Reading »