Pierogi

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sekret babcinych pysznych pierogów nie tkwi jedynie w farszu. Bardzo ważne jest odpowiednio wyrobione ciasto. Oto kilka wskazówek jak udoskonalić ciasto na pierogi:

Przede wszystkim elastyczność!

Ciasto na pierogi musi być elastyczne, a jeśli jest zbyt luźne trzeba dosypać do trochę mąki. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym lepiej wyrosną pierogi podczas gotowania. Po przygotowaniu ciasta, a przed lepieniem pierogów odczekajmy pół godziny – mąka wtedy spęcznieje i pierogi będą smaczniejsze.

Jeśli ciasto nie chce się kleić, użyjmy ciepłej wody do jego wyrabiania, a podczas rozwałkowywania podsypujmy je tylko odrobiną mąki. Jeśli natomiast ciasto za mocno się lepi, należy podczas wyrabiania dodać łyżkę oleju.

Lepienie pierogów zacznijmy od odkrojenia kawałka ciasta, z którego będziemy je lepić. Resztę owijamy ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie wysychało, bo później będzie trudniej zlepiać brzegi.

Do garnka z gotującą się wodą należy wlać 2-3 łyżki oleju – pierogi nie będą się sklejać. Można również ugotowane pierogi skropić olejem zwłaszcza jeśli mają być zamrożone lub podawane na drugi dzień.

Popularny frazy:

  • jak długo wyrabiać ciasto na pierogi
  • ile wyrabia sie ciasto na pierogi
  • wyrabianie ciasta na pierogi
 

Podobne:

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.