Sernik

Filed in Kulinarne sztuczki by on 29 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Jeśli podczas pieczenia wbijemy w ser 1 lub 2 rurki makaronu to z ciasta będzie mogła uchodzić para i dzięki temu sernik nie opadnie. Podobnie jeśli pozostawimy sernik po upieczeniu na ok. 10-15 minut w piekarniku.

Jeśli oprócz zwykłej mąki dodamy do masy serowej budyń waniliowy, kilka łyżek mąki ziemniaczanej lub kaszy manny sernik będzie miał bardziej zwartą i spoistą konsystencję. Do masy serowej można także dodać trochę bitej śmietany, ciasto będzie wtedy bardziej puszyste i wilgotne.

10 minut przed końcem pieczenia posmarujmy ciasto cukrem rozpuszczonym w ciepłym mleku – sernik nabierze dzięki temu pięknego złotego koloru.

 

Sernik, 3.0 out of 5 based on 1 rating
 

Podobne:

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.