Ziemniaki

Filed in Kulinarne sztuczki by on 28 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Kilka trików jak gotować i przyrządzać ziemniaki:

  1. młode ziemniaki wrzucajmy do gotującej się wody, stare do wody zimnej

  2. ziemniaki solimy dopiero wtedy kiedy woda się gotuje - zagwarantuje to, że sól dokładniej się rozpuści

  3. ziemniaki będą znacznie smaczniejsze jeśli do wody w której się gotują dodamy 2-3 ząbki czosnku, liść laurowy oraz pół łyżeczki kminku

  4. ziemniaki ugotują się szybko jeśli do wody doda się łyżeczkę margaryny

  5. jeśli w trakcie gotowania ziemniaki ciemnieją dolejmy do wody nieco mleka (ciemnieją zwłaszcza ziemniaki starsze, ale są za to mniej wodniste)

  6. ziemniaki przygotowane na placki ziemniaczane i na babkę należy szybko zetrzeć i jeśli są za bardzo wodniste przełożyć je do plastikowego sita by odciekły

  7. ziemniaki, które chcemy przeznaczyć na sałatkę studźmy w garnku pod pokrywką – dzięki temu nie stracą one swojej wilgoci a sałatka będzie smaczniejsza

  8. ziemniaki, które gotujemy w mundurkach powinniśmy obierać jeszcze póki są ciepłe, wtedy skórka będzie łatwiej schodzić

Ziemniaki, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Popularny frazy:

  • kiedy solimy ziemniaki
  • ZIEMNIAKI
  • przyprawianie ziemniaków
  • jak szybko zetrzeć ziemniaki
  • jak czyscic ircha meble kuchenne
  • kiedy solic ziemniaki do gotowania
 

Podobne:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.