Zioła

Filed in Kulinarne sztuczki by on 22 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

By świeże zioła nie straciły aromatu siekajmy je na zwilżonej desce drewnianej. Jeśli chcemy je przechowywać dłużej, to aby nie straciły swojej świeżości należy je umyć, posiekać, posolić i włożyć do szczelnie zamkniętego słoiczka, który następnie umieszczamy w chłodnym miejscu, np. w lodówce.

Podgrzewając suszone przyprawy i zioła przez 2 minuty na suchej patelni przywrócimy im utracony aromat.

Używając ziół można przygotować samemu ocet ziołowy, który jest świetnym dodatkiem do sałatek i innych potraw. Potrzebujemy do tego świeżych ziół jak estragon, melisa cytrynowa, rozmaryn, tymianek, szałwia, bazylia oraz ocet z białego wina którym zalewamy zioła, korkujemy i odstawiamy na pewien czas aż nabierze ziołowego aromatu.

Popularny frazy:

  • ziola kuchenne
 

Podobne:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.