Letni półmisek

Filed in Przekąski by on 26 kwietnia 2011 0 Comments
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Spodziewasz się gości i szukasz alternatywy dla niezdrowych przekąsek? Świetnym rozwiązaniem jest talerz produktów będących źródłem białka i witamin. Do przygotowania letniego półmisku będziesz potrzebować:

  • 200 g pokrojonej szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 awokado
  • 3 pomidory
  • 6 małych porów
  • 250 ml mleka
  • 200 g sera Camembert
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  1. Pory dokładnie umyj, a następnie odkrój końcówki i część zielonych liści. Do garnka wlej mleko i 200 ml wody oraz dodaj szczyptę soli, następnie wrzuć pory i gotuj około 20 minut.

  2. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić na cząstki. Nie zapomnij o wycięciu gniazda nasiennego.

  3. Awokado obierz i pokrój na ćwiartki, zaś ser Camembert pokrój w nieduże trójkąty.

  4. Wszystkie składniki ułóż na półmisku i posyp kaparami.

  5. W niedużej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i sok z cytryny i powstałym sosem polej ułożone warzywa oraz ser i szynkę.

Do letniego półmiska należy podawać z pełnoziarniste pieczywo.

 

 

Podobne:

Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.