Zupy

Jak zrobić wojskową grochówkę?

Filed in Zupy by on 24 czerwca 2011 0 Comments
Jak zrobić wojskową grochówkę?

Tradycyjna grochówka wojskowa to świetna propozycja dania obiadowego. Jest prosta w przygotowaniu, zatem poradzą sobie z nią nawet największe kulinarne antytalenty. Ponadto wojskowa grochówka jest bardzo sycąca dzięki czemu z powodzeniem może zastąpić dwa obiadowe dania. Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 400 g boczku 1 kg kości ze schabu 300 g kiełbasy zwyczajnej 2 szklanki […]

Continue Reading »

„Odtłuszczony” rosół

Filed in Zupy by on 16 czerwca 2011 0 Comments
„Odtłuszczony” rosół

Rosół jest zupą, która składa się głównie z wody i zwierzęcego tłuszczu, zatem jego całkowite odtłuszczenie jest niemożliwe. Jeśli jednak przeszkadzają Ci pływające w nim oka i chcesz nieco zredukować ilość tłuszczu przelej ostudzony rosół przez papierowy filtr do parzenia kawy.   Popularny frazy:odtłuszczony rosółco to jest rosół odtłuszczonyodtluszczony rosolOdtłuszczanie rosołów mięsnych

Continue Reading »

Jak zrobić błyskawiczną zupę z soku pomidorowego?

Filed in Zupy by on 7 maja 2011 0 Comments
Jak zrobić błyskawiczną zupę z soku pomidorowego?

Lato zbliża się wielkimi krokami, zatem jest to najlepszy moment aby zadbać o swoja linię. Świetną propozycją obiadu jest zupa z soku pomidorowego, która pomimo swej niskiej kaloryczności dostarczy Twojemu organizmowi potężną dawkę potasu. Nie zwlekaj zatem i przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy: 1 l soku pomidorowego 100 ml jogurtu naturalnego 0% 1 łyżka […]

Continue Reading »

Jak zrobić swojski żurek?

Filed in Zupy by on 7 maja 2011 0 Comments
Jak zrobić swojski żurek?

Tradycyjny żurek oprócz tego, że stanowi typową potrawę Wielkanocną, jest również znakomitą propozycją na codzienny obiad. Nie ma nic lepszego od wyśmienitego swojskiego żuru z kiełbasą i jajkiem, zatem nie czekaj i przygotuj go już dziś! Do jego przyrządzenia będziesz potrzebował: 500 ml zakwasu na żurek 300 g kiełbasy białej 500 g ziemniaków 250 g […]

Continue Reading »

Jak zrobić domową zupę serową?

Filed in Zupy by on 7 maja 2011 0 Comments
Jak zrobić domową zupę serową?

Zupa serowa ma swoich wielbicieli na całym świecie. Jak zatem zrobić ją samemu w domu? Otóż nie ma nic prostszego! Zanim jednaj przystąpisz do gotowania sprawdź, czy posiadasz wszystkie składniki: 500 ml bulionu wołowego (może być z kostki) 125 ml mleka 0,5% 100 g serka topionego 125 ml białego wytrawnego wina grzanki (przepis na nie […]

Continue Reading »

Jak zrobić zupę ogórkową na żeberkach?

Filed in Zupy by on 7 maja 2011 0 Comments
Jak zrobić zupę ogórkową na żeberkach?

Jest to znakomita propozycja dla wielbicieli zup na bazie mięsnego wywaru. Zupa jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi sie jako jednodaniowy obiad. Do wykonania zupy przygotuj: 500 g mięsa wieprzowego (żeberka) 1 pęczek włoszczyzny 5 dużych ziemniaków 6 ogórków kiszonych 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% koperek pieprz sól Mięso wieprzowe opłucz, włóż do […]

Continue Reading »

Jak zrobić cytrynową zupę z ryżem?

Filed in Zupy by on 7 maja 2011 0 Comments
Jak zrobić cytrynową zupę z ryżem?

Jeśli szukasz kulinarnych doznań, to ta zupa z pewnością przypadnie Ci do gustu. Cytrynowa zupa znakomicie sprawdzi się w ciepłe wiosenne dni. Do jej przygotowania będziesz potrzebować: 500 g ćwiartek z kurczaka 1 seler 1 cebula 3 marchewki 100 ml śmietany 18% 100 g ryżu długoziarnistego 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki koperek […]

Continue Reading »

Jak zrobić zupę jarzynową z mięsnymi klopsikami?

Filed in Zupy by on 7 maja 2011 0 Comments
Jak zrobić zupę jarzynową z mięsnymi klopsikami?

Główną zaletą tej zupy jest jej krótki czas przygotowania oraz oczywiście wyborny smak. Jeśli zatem masz ochotę na coś sycącego i prostego to jest to świetna propozycja obiadu. Do przyrządzenia jarzynowej zupy z pulpetami będziesz potrzebował: 250 g mrożonej fasolki szparagowej 350 g zupy jarzynowej (znajdziesz ją w dziale z mrożonkami) 300 g mięsa mielonego […]

Continue Reading »

Jak przyrządzić wyśmienitą zupę minestrone?

Filed in Zupy by on 2 maja 2011 0 Comments
Jak przyrządzić wyśmienitą zupę minestrone?

Pomimo skomplikowanej nazwy zupa minestrone urzeka prostotą wykonania i niebanalnym smakiem. Nazwa potrawy pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa. Jeśli zatem marzysz o tym, a by ściągnąć do swojego życia chociaż fragment włoskiej kuchni, to masz do tego okazję. Do wykonania minestrone potrzebujesz: 2 marchewki 1 cukinia 1 seler 100 g zielonego groszku 200 […]

Continue Reading »

Jak zrobić zieloną zupę kalafiorową?

Filed in Zupy by on 2 maja 2011 0 Comments
Jak zrobić zieloną zupę kalafiorową?

Znakomity zielony kolor, nasza zupa osiąga dzięki obecności brokułów. Jej wyśmienity smak sprawi, że na stałe zadomowi się w Twoim jadłospisie. Jeśli zatem nie masz pomysłu na szybki i w dodatku bardzo smaczny obiad, to zielona zupa brokułowa jest tym czego Ci trzeba. Przygotuj następujące składniki: 500 g kalafiora 150 g brokułów 50 tg sera […]

Continue Reading »